piątek, 11 lipca 2014

Pietruszka, naciowa, czy korzeniowa?

Pietruszkę warto mieć zawsze. Jest uniwersalnym ziołem w polskiej kuchni, z resztą nie tylko w polskiej. We wspaniałej kuchni tureckiej ma nawet większe zastosowanie.
To jaki rodzaj wybierzemy zależy od nas. Najlepiej mieć jedną i drugą. W pierwszym ogrodowym roku postawiłam na naciową, i tylko jeden skromny rządek korzeniowej. Tak na przetestowanie jak będzie rosła. Naciowa nie ma korzeni palowych, tak jak zwyczajna. Ma gęste kępy liści, które po ścięciu szybko odrastają. Jedna od drugiej różni się nieco zapachem. Ale jest to różnica bardzo subtelna. Pietruszka jest rośliną dwuletnią. Dlatego w drugim roku wzrostu warto będzie posiać drugą grządkę.
Błędem popełnionym przez ogrodnika amatora było nierówne rozsianie pietruszki. Czyli miejscami za gęsto, miejscami za "łyso".
Pietruszka; po lewej stronie korzeniowa, po prawej naciowa.
Posiekana pietruszka do mrożenia na zimę
Twaróg z pietruszką, koperkiem i dymką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz