środa, 20 maja 2015

Gwiazdnica pospolita - niekoniecznie chwastem

Jeśli odkryjemy w naszym ogrodzie gwiazdnicę pospolitą, to nie musimy jej od razu tępić. Spróbujmy ją przyrządzić, a będziemy mile zaskoczeni. Amatorom szpinaku przypadnie do smaku. Bo smakuje dokładnie jak szpinak.


Zbieramy młode pędy z listkami lub jeśli mamy cierpliwość, to skubiemy same listki

Gwiazdnica na ciepło z masłem i śmietaną

Sałatka z gwiazdnicy

3 komentarze:

  1. Koniecznie muszę wypróbować ją;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam. Trzeba zwrócić jednak uwagę, żeby zrywać wyłącznie młode pędy lub zadać sobie trud i skubać same listki. Przy za bardzo wyrośniętej gwiazdnica staje się łykowata. Ale w smaku rewelacji - jak świeżo przyrządzony szpinak.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale, ale niestety jeśli chodzi o rośliny, to jestem totalnym laikiem i takich eksperymentów nieco się boję ;-)

    OdpowiedzUsuń